Trouwen, wat is dat nu precies?

Elkaar het “ja-woord” geven, een contractje ondertekenen of gewoon omdat je jullie liefde wil bezegelen met een goed feest voor vrienden en familie.

Als je met elkaar trouwt heeft dat wettelijk ook gevolgen. Sinds 1 januari 2018  is de wet echter zo gewijzigd dat je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen trouwt. Je trouwt nu, als je samen niet iets anders afspreekt, automatisch op basis van beperkte huwelijkse voorwaarden.

 Huwelijkse voorwaarden

Bij huwelijkse voorwaarden betekent het dat het vermogen dat je zelf hebt op het moment dat je gaat trouwen, bij een scheiding niet verdeelt hoeft te worden. In sommige gevallen kan het handig zijn om op basis van huwelijkse voorwaarden te trouwen. Bijvoorbeeld als jezelf of je partner een eigen bedrijf heeft, zowel het vermogen als eventuele schulden worden dan buiten het huwelijk gelaten.

Bij beperkte huwelijkse voorwaarden, is het vermogen dat u tijdens het huwelijk samen opbouwt, ook van u beiden. Als je uit elkaar gaat, zal dit vermogen dat u tijdens het huwelijk samen heeft opgebouwd, moeten worden verdeeld.

Indien je trouwt op basis van huwelijkse voorwaarden, dien je jaarlijks het vermogen te verdelen middels een jaarlijkse afrekening. Mocht je dit niet doen, kan het zijn dat bij een scheiding het vermogen onder jullie beiden verdeelt moet worden.

Een notaris kan jullie hier het beste adviseren, over wat voor jullie situatie, de beste oplossing is.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Als je trouwt in gemeenschap van goederen, is eigenlijk alles van u samen. Hierop zijn een aantal uitzonderingen. Dit zijn de zaken die u zelf vast legt, maar eventueel ook een erfenis die u heeft ontvangen of een schenking waarbij dit is vastgelegd.

Verschil met geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is net iets anders dan een huwelijk. Zo hoef je bij een geregistreerd partnerschap, geen ja-woord te geven. Ook kan je het geregistreerd partnerschap beëindigen zonder tussenkomst van de rechter.

Bij zowel het huwelijk als het geregistreerd partnerschap moet je wel eerst digitaal of persoonlijk aangifte doen bij de gemeente. Daarna kan je op het gemeentehuis de akte ondertekenen in het bijzijn van getuigen.