Rol van het bruidspersoneel

Ga je binnenkort trouwen? En wordt je overvallen door alle informatie. Hieronder kort op een rijtje, welke personen een rol spelen op je bruiloft.

Getuigen

De getuigen geeft goedkeuring aan je huwelijk. Hij of zij ondertekent ook de huwelijkse akte bij wijze van akkoord. Het is een klein gebaar, maar wel een betekenisvolle. Een getuige moet altijd meerderjarig zijn. Je hebt minimaal 2 getuigen nodig en je mag maximaal 4 getuigen benoemen voor je huwelijk.

Als getuige kies je vaak iemand die dicht bij je staat of iemand met wie je een speciale band hebt.

Als je zelf getuige bent kan je een speech voordragen voor het bruidspaar. Het wordt vaak gedaan, maar is niet verplicht als getuige.

Ceremoniemeester

Een ceremoniemeester regelt alles op de dag zelf. Hij of zij zorgt er voor dat jullie op de trouwdag zelf nergens meer aan hoeven te denken. De rol van ceremoniemeester kan je zo groot of klein maken als jezelf wilt. Vind je het fijn om tijdens de voorbereiding de touwtjes zelf in handen te houden, dan is de rol van de ceremoniemeester van tevoren heel beperkt.

Dit bepaalt ook een beetje welke persoon je vraagt als ceremoniemeester. Vraag je je beste vriend omdat hij alles zo lekker aan elkaar kan praten op de dag zelf en doe je alle voorbereidingen zelf. Fijn toch!

Je kan ook kiezen voor het beste organisatietalent binnen je vriendenkring, waarbij je er alle vertrouwen in hebt, dat hij of zij de juiste kaartjes, tafelindeling, decoratie etc regelt. Vind je dit fijner omdat je zelf door de bomen het bos niet meer ziet, dan moet je dit ook vooral doen.

Het belangrijkste is dat je goed kan aangeven wat je van de betreffende persoon verwacht.

Het is sowieso fijn om de ceremoniemeester aanspreekpunt voor de gasten te laten zijn, voor de bruiloft, maar ook op de dag zelf. Laat de ceremoniemeester de vervelende boodschap brengen naar je ooms of tantes waar jezelf geen zin in hebt. Dus als je geen stukjes wilt, is de ceremoniemeester de aangewezen persoon om dit te vertellen tegen de gasten.